Danijele Santareli (CEV)
Danijele Santareli (CEV)

Santareli: Pričali su da sam otišao iz Srbije u Tursku radi para i čudili se

Vreme čitanja: 3min | pon. 04.09.23. | 17:20

Italijan posle trijumfa na Evropskom prvenstvu otkrio kako je promenio mentalitet turske reprezentacije

Prošle godine je vodio Srbiju do svetske titule, ove godine Trusku do evropske krune u finalu baš protiv Srbije.

Iza italijanskog stratega Danijelea Santarelija je bajkovitih godinu dana. Od devet takmičenja u kojima je vodio klubove i reprezentacije, osvojio je sedam, a samo jednom nije završio na pobedničkom postolju. Sinoć je ispunio san sportom zaluđene turske nacije da se njihova zemlja po prvi put u istoriji u nekom kolektivnom sportu okiti zlatom. Najveći uspeh tamošnjeg sporta.

Izabrane vesti

Santareli je nadmudrio zemljaka Đovanija Gvidetija u finalu i opravdao odluku da zameni kormilo reprezentacije Srbije odlaskom u Tursku.

„Pričali su da sam otišao u u Tursku samo zbog novca i mislim da sada svi shvataju da to nije bilo tako. Veoma sam ponosan na ovu grupu. Svi su me pitali zašto menjam Srbiju za Tursku? Ali mislim da niko nije video ono što sam ja video. Bio sam ubeđen da je to prava grupa devojaka koja može odmah da osvoji nešto. Sa Melisom Vargas smo svakako dobili ogromnu dodatnu vrednost. Bila je to ekipa gladna pobeda. I htela je da dokaže šta vredi. Kada sam stigao rekao sam devojkama koji nam je put i na čemu treba da radimo. Ovo leto je bilo prelepo, nikad nisam pomislio da će biti ovako“, rekao je Santareli za italijansku Gazetu.

Kako ste ih motivisali?

Jako sam gurao želju za iskupljenjem. Mnogo sam forsirao motivaciju, tim je dolazio iz ne tako dobre sezone i želeo je da se iskupi. Stigao sam sa motivima koje uvek nosim sa sobom. Objektivno sam veoma srećan, jer imam izvanrednu grupu koja me je pratila“.

Kako sada gleda na podvig Turske?

„Niko nije imao put koji smo imali mi jer smo uzastopno pobedili Poljsku, Italiju i Srbiju. To znači da smo zaista zaslužili ovaj trofej. Igrali smo u fantastičnoj atmosferi sa mnogo turskih navijača i pobedili za sve ove ljude koji su došli da nas podrže. Ali ne želim da stanem. Ovo Evropsko prvenstvo je prelepo, ali postoje olimpijske kvalifikacije koje treba osvojiti i želim da dođemo do Olimpijskih igara”.

Santareli je vrlo dinamično proslavljao poene svoje ekipe...

„Imam svoje metode rada, vidite kakve su. Nosim svoje ideje i svoj način življenja, sposobnost da razumem devojke. Pokušavam da im pomognem kada upadnu u nevolje kao što se desilo u četvrtom setu. Promenio sam način ponašanja jer sam video da su nervozne. I stigla je potvrda da ova grupa nikada ne odustaje. Zaista je ogromna satisfakcija, mislim da smo uradili nešto veliko“.

Ipak, za razliku od prethodnih turskih selektora, Santareli je bio jači za naturalizovanu Melisu Vargas.

„Jasno je da mnogo znači imati Melisu Vargas u timu. Mnogo je bolje nego takmičiti se protiv nje. Ali uradili smo još neke bitne stvari. Kao naprimer promena pozicije Ebrar Karakurt. U tajbrejku finala nam je dizača igrača Šahin koja je u klubu rezerva Maji Ognjenović. Imamo sjajan stručni štab i sjajan Savez koji stoji iza mene i maksimalno nas podržava“.


tagovi

danijele santareliŽenska odbojkaška reprezentacija Turske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara